Önkorlátozó hiedelmek

Veled is úgy van, hogy egy bizonyos dologgal nem tudsz zöld ágra vergődni? Például már évek óta nincs pénzed, vagy nem sikerül kifogni egy normális pasast vagy nőt, vagy depis vagy, esetleg félsz valamitől, vagy van valami zavaró gondolat a fejedben, ami nem hagy nyugodni. Olyan, minta láthatatlan korlátok állnának körülötted, és nincs merre lépni, nincs hova indulni.

Ezekben a helyzetekben legtöbbször a mélyben megbúvó önkorlátozó hiedelmeink kötnek gúzsba.

Amíg ezeket nem számoljuk fel, nem számíthatunk komoly eredményre. Ráadásul ezek a korlátok csupán a saját elménkben léteznek, így nem a külső környezetünkben kell keresni a megoldást, hanem a saját fejünkben.

15 korlátozó hiedelem, ami garantáltan behúzza a kéziféket az életedben

1. A körülmények rabja vagyok.

A körülményeknek valóban óriási szerepe van az életünkben, de sosincs akkora, hogy az összes döntési helyzettől megfoszthatnának. Rengeteg önálló döntésed van minden egyes pillanatban.

Ha valóban azt hiszed, a körülmények akadályozzák meg azt, hogy végre változzon a helyzet, akkor semmit sem fogsz tenni, mert semmi értelme sem volna.

Javasolt támogató meggyőződés: Az életemet én irányítom.

2. Nem tudom, mit tegyek.

A tanácstalanság kényelmes hozzáállás, nem kell gondolkozni és cselekedni sem. Van, amikor kétségbeeséssel párosul, tehát volna okunk másképpen dönteni, de sokszor még ebben a helyzetben is azt hisszük, nem tudjuk mit tegyünk. Természetesen egy idő után mindegy mit teszünk, csak tegyünk valamit. Ha csak kudarcra van kilátásunk,éljük meg a kudarcot és tanuljunk belőle, a tapasztalat az egyik legnagyobb kincs, még ha elég mélyre is kell bukni hozzá néha, hogy megtaláljuk. Javasolt támogató meggyőződés: Minden helyzetben képes vagyok dönteni.

3. Nem szeretem az embereket.

Ha nem szereted az embereket, akkor biztosan mérges vagy, vagy szomorú, és ez mindkettő rettentő hervasztó.

Akárhonnan nézed, nem túl sok öröme van az embernek mások nélkül, az egyedül átélt örömöt is meg kell osztanunk valakivel, de legtöbbször valaki mással lehetsz nagyon boldog. Hogy milyen könnyen jössz ki más emberekkel az jó részben kommunikációs feladat. Ha egész nap úgy viselkedsz, mint a kakas, akinek levették a kenyerét, nem igazán fognak csípni. Javasolt támogató meggyőződés: Szeretem az embereket.

4. Nem szeretnek az emberek.

.Azt hiszed, hogy nem szeretnek az emberek, és bizony, nem mindenki szeret. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Te sem szeretsz mindenkit, mert van néhány nagyon fárasztó ember a világon. Ettől függetlenül sokan szeretnek, VAGY sokan szeretnének, ha hagynád nekik. Az eddigi eredményeidről sokaknak fogalma sincs, ha valakivel megismerkedsz, annak számíthatsz a szeretetére, ha képes vagy azt kiérdemelni. Ha semmit sem teszel, ha esélyt sem adsz az embereknek, hogy megkedveljenek, akkor tényleg nem fognak szeretni.

Javasolt támogató meggyőződés: Nyitott vagyok az emberek felé, és elfogadom a szeretetet tőlük.

5. Csúnya vagyok.

Vagy ennek valamelyik formája: Például: „Kövér vagyok”, „Vézna vagyok.”, „Nagy az orrom.”, „Szőrös a lábam” vagy „Nagy a seggem” – ezek is ebbe a kategóriába tartoznak. Ha látnád mennyi csúnya ember él együtt más (szép és csúnya) emberrel ezen a bolygón! Két fontos dolog: 1. Ha csúnyának látod magad, az nem jelenti azt, hogy más is csúnyának lát, és egészen biztos lehetsz benne, hogy vannak, akik kifejezetten szépnek látnak. Azt vettem észre, az emberek egy jó része ugyanolyan kedves és nyitott a csúnyákkal, mint a szépekkel. Ráadásul az arcodon kívül még rengeteg tényező szerepet játszik a szépségben, mint pl. hajviselet, öltözködés, viselkedés, stb. 2. Annyi helyzet van, amikor nem a szépség számít, hanem valami más, és ezekben a helyzetekben lehetsz kimagaslóan jó is. Javasolt támogató meggyőződés: Csinos nő vagyok, és erre tudatosan is figyelek. (Vagy: Jóképű férfi vagyok, és erre tudatosan is odafigyelek.)

6. Sosincs elég pénzem.

Ha azt gondolod, sosincs elég pénzed, akkor valószínűleg nem tudod, hogy mennyit akarsz pontosan, és mikorra szeretnéd megszerezni, és hogyan. Épp ezért szoktak erre tervet készíteni, és ezért is szoktak pénzügyi célkitűzést végezni. Ezt a hiedelmet a legkönnyebben tanulással és munkával tudod kifüstölni. Szerezz elegendő pénzt, és a hiedelem elillan.

Javasolt támogató meggyőződés: Beáramlik az életembe a pénz.

7. Nem érdemlem meg, hogy sikeres és boldog legyek.

Talán azt gondolod, neked nem jár ki a boldogság, megérdemled a szenvedést és a büntetést, mert… Mert régen elkövettél egy hibát. Mert a siker és boldogság az nem a Te kiváltságod.

Felejtsd el régi hibáidat és tudd, hogy a sikert és a boldogságot bármikor ki lehet érdemelni! Nem az számít, mit tettél vagy milyen vagy, csak az számít, mit teszel és milyenné válsz.

Az is lehet, látod így, mert alacsony az önértékelésed. Ennek oka lehet, hogy amit fontosnak tartasz az életben, annak magad sem tudsz eleget tenni. Javasolt támogató meggyőződés: Bármi történt is a múltban, megérdemlem, hogy sikeres és boldog legyek.

8. Rossz ember vagyok.

Ennek is több formája létezik, így lehetsz rossz apa, anya, férj, feleség, férfi, nő, munkaerő, énekes, tanár vagy barát is. Ha azt tartod magadról az élet valamely területén, hogy rossz vagy, akkor ezeken a területeken tényleg nem leszel jó. Legtöbbször azt gondoljuk, okkal mondjuk, hogy rosszak vagyunk, mert hibáztunk. Ha azonban kijavítjuk ezt a hibát, akkor jók leszünk.

Javasolt támogató meggyőződés: Jó ember vagyok, és teszek érte, hogy egyre jobb legyek.

9. Kevesebbet érek másoknál.

Azt gondolod magadról, hogy kevesebbet érsz másoknál? Azt gondolod, egy olyan rétegbe tartozol, amelyik alacsonyabb szinten áll?

Ennek legtöbbször a helytelen összehasonlítás az oka. Híres, befutott színészeket, üzletembereket, írókat veszel példaként, és azt gondolod, Te kevesebb vagy náluk. Az is lehet, a testvéredhez, munkatársadhoz vagy a szomszédhoz hasonlítod magad, mert ők szebbek, talpraesettebbek vagy gazdagabbak.

Attól, mert valaki jobb eredményeket ér el, mint Te, nem lesz nálad értékesebb. A jelenlegi viselkedéseddel válhatsz értékesebbé minden pillanatban.

Javasolt támogató meggyőződés: Mindennek, amit teszek, pozitív célja van, jó szándékú és értékes ember vagyok.

10. Mindenkinek meg kell felelnem

Az önértékelés és a hiedelmek szempontjából is kulcsfontosságú, hogy mások hogyan vélekednek rólad. Ha elégedettek veled és megdicsérnek, az jól esik, építő jellegű a személyiségedre nézve. Ez az egyik oka, hogy mindenkinek meg akarsz felelni. A másik, hogy sokan így kerülik a konfliktusokat: mindenkinek teljesítik a kérését, így nem érheti szó a ház elejét. Sajnos az emberek hajlamosak az elpofátlanodásra, ráadásul legtöbbször ellentétes dolgokat kérnek tőled. Sosem fog sikerülni mindenkinek megfelelned. Javasolt támogató meggyőződés: Én döntöm el, hogy mi a fontos, és képes vagyok nemet mondani.

11. Le vagyok maradva másoktól

Aki ezzel a hiedelemmel korlátozza magát, az közeli ismerősökkel, munkatársakkal, barátokkal hasonlítja össze magát. A szomszédnak nagyobb az autója, a haveromnak csinosabb a felesége, a Gézáék már tavaly is Görögben nyaraltak.

Igyekezhetsz utolérni másokat, de az élet nem verseny. Mindenki a saját útját járja, és talán hasonló eredményekre törekszel, mint mások, de a helyzet mindig teljesen egyedi, és még ha bizonyos dolgokban később érsz el valamit, más dolgokban hamarabb. Javasolt támogató meggyőződés: Más emberek sikerei örömmel töltenek el és tanulok belőlük, saját sikereimért megdolgozom és büszke vagyok rájuk.

12. Kudarcot fogok vallani

Az egyik legerősebb korlátozó hiedelem. Az embereket a sikertől legtöbbször az tartja vissza, hogy félnek a kudarctól, a visszautasítástól. Ha azért nem lépsz, mert félsz a kudarctól, azzal egyrészt biztonságban leszel, maradsz a komfort zónádban, másrészt azonban maradsz egy helyben, és semmi sem fog történni veled. Minden kockázattal vagy áldozattal jár. Ha sikeres akarsz lenni, akkor egyenesen szükséged van a kudarcra, kudarc nélkül nincs siker. Minden egyes kudarc egy olyan óriási kincs, amely megmutatja neked azt az új irányt, amely felé el kell indulnod, hogy közelebb kerülj a sikerhez. Nem állhatsz egész életedben egy útkereszteződésben, csak azért, mert nem tudod, melyik a biztonságosabb vagy rövidebb út.

Javasolt támogató meggyőződés: Nincs kudarc, csak visszajelzés létezik, amelyekből tanulok, és közelebb kerülök a célomhoz.

13. Gyűlölöm magam

Az egyik legdestruktívabb, legrombolóbb, legveszélyesebb hiedelem. Sürgősen formáld át, ha csak a nyomait is felfedezed. Nincs rendben az alapvető értékrended, ha meg is határoztad, súlyosan megszeged saját magad. Valószínűleg erőteljesen meg kell változtatni az életed, hogy ez a hiedelem nyomtalanul eltűnjön. A gyűlölet, a harag rendkívül káros érzelem, ha saját magaddal szemben érzed ezeket, annál kevesebb rossz dolog történhet veled. Javasolt támogató meggyőződés: Elfogadom és szeretem önmagam.

14. Én egyedül is jól elvagyok

Tipikus párkapcsolati mentsvár. Ne tévesszük össze azzal, amikor valóban jól elvagyunk egyedül is, mert vannak értékes emberi kapcsolataink, amelyek mellett mi szeretjük és élvezzük az egyedüllétet is. Ez a hiedelem valójában akkor korlátoz, ha egyedül vagyunk, és szenvedünk, és fájdalomcsillapítóként azt gondoljuk, én egyedül is jól elvagyok. A párkapcsolatnál ez remek kifogás, azt mondjuk, nekem így is jó, nem is igazán szeretnék most senkit magam mellé, elegem van egy időre minden pasiból/nőből. Ha ezt mondjuk, az nem olyan ciki. Senki nem gondolja azt, hogy nekünk egyszerűen nem jön össze, mert mi nem akarjuk. A baráti kör hiányánál is lehet ez a hiedelem a mentségünk.

Nem jó ez így! Ne csapd be magad! Inkább tegyél valamit!

Javasolt támogató meggyőződés: Értékes emberi kapcsolatok gazdagítják életem.

15. Az egészségemmel most nem érek rá foglalkozni

Hosszú időn keresztül eléldegélhetünk ezzel az igen veszélyes hiedelemmel. Ha valóban egészségesek vagyunk és viszonylag mentes az életünk a káros, önpusztító tevékenységektől, akkor nem okoz nagy problémát. Az igazi veszedelem akkor fenyeget, amikor már egészségügyi gondjaink vannak, de továbbra sem törődünk vele. Ha az egészséged felőrlöd, és csak az utolsó percben kapsz észhez, már nagyon nehéz felállni. Tartsd észben, hogy az egészséged minden más elé kell helyezned, mert az összes célodhoz szükséges. Ha Te nem vagy egészséges, azzal a gyerekednek is ártasz!

Javasolt támogató meggyőződés: Egészséges vagyok, és az is maradok, mert egészségesen élek.

A hiedelmek átformálhatók!
Cseréld le őket támogató meggyőződésekké, légy sikeres és boldog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük